אנדומטריוזיס – הדיאטה החדשה שמפחיתה את הסימפטומים

אלרגיה לניקל שמקורו בעיקר מהאוכל שרובנו צורכים יום יום, תורמת לכ 90% ממקרי האנדומטריוזיס, כפי שמצאו חוקרים איטלקיים מאוניברסיטת סאפיאנזה שברומא. החוקרים מסבירים שאלרגיה לניקל עלולה לגרום לדלקת של הרקמות הריריות שבגוף, בעיקר אלו המצויות באזור הרחם, הווגינה, החצוצרות והשחלות. בחלק מהמקרים הדלקת מתפשטת לעבר מערכת העיכול, דרכי השתן וחלל הבטן.
תופעת האנדומטריוזיס מאופיינת בכאבי בטן כרוניים קשים, שמתעצמים עם קבלת המחזור החודשי בנשים בגילים בעיקר בין 20-40. זו הפעם הראשונה שמוצאים חוקרים דרך תזונתית אפקטיבית, עם חשיבה חדשה, לאחר ניסיונות תזונתיים רבים להקל על הכאבים הכרוניים, ולהפחית את התהליך הדלקתי. החוקרים גילו הקלה משמעותית בסימפטומים הקשים של האנדומטריוזיס ומערכת העיכול בעקבות דיאטה דלת ניקל.
החוקרים גייסו למחקר 84 נשים שסובלות מאנדומטריוזיס מלווה בסימפטומים של מעי רגיז, 31 מתוכן החזיקו מעמד עד סוף המחקר. 90.3% מהן הראו אלרגיה לניקל על פי תבחין אלרגולוגי, 9.7% מהן לא הראו אלרגיה לניקל. לאחר שלושה חודשים של דיאטה דלת ניקל, חוו המשתתפות הקלה משמעותית בכאב, ופחתו הסימפטומים של האנדומטריוזיס ושל מערכת העיכול.
החוקרים מסיקים שסימפטומים של אנדומטריוזיס ומעי רגיז, קשורים ברוב המקרים לאלרגיה של ניקל.
ניקל הוא סוג של מתכת שקיימת בטבע ובגוף. היא מעורבת בתהליכים חיוניים רבים בגוף האדם, אך ריכוז גבוה שלה, עלול להיות רעיל, ולגרום לדלקות ונזק ברקמות ריריות, באנשים שרגישים לכך.
ניקל נכנס לגוף במספר דרכים: דרך המזון שנספג במערכת העיכול, דרך העור במגע, או דרך הריאות על ידי הנשימה. ריכוזו בדם נותן תמונה מדויקת של חשיפה אליו.
המקור העיקרי של ניקל לאדם הוא המזון. הכמות במזון תלויה בנוכחות של ניקל באדמה, במים, באוכל תעשייתי, באריזות מזון בעיקר מתכתיות כמו קופסאות שימורים, בתבניות בישול ואפייה חד פעמיות ממתכת.
מצורפת בהמשך רשימה של כמות ניקל במזונות היום יומיים, שיתנו לכן כלים לבחור את האוכל המומלץ. ההמלצה שלי בשלב ראשון של הדיאטה להימנע בתפריט היומי ממזונות שמכילים 500 או מעל ל 500 מק"ג ניקל /ק"ג, על פי הרשימה המצורפת. במידה ועדיין לא תופיע הקלה בסימפטומים כעבור כשלושה שבועות, הדקו את הדיאטה, והימנעו נא ממזונות שמכילים ניקל 100 מק"ג ומעלה. שימו נא לב שקבוצת הדגנים המלאים המופיעה ברשימה, היא בין המזונות העשירים בניקל. דגנים (חיטה, כוסמין, שיפון,שיבולת שועל, תירס ועוד) מהווים מרכיב דומיננטי בתזונה בריאה, ואנו תמיד ממליצים לצרוך אותם מלאים. הבעיה שניקל בדגנים, מצטבר בכמות גדולה בקליפה, ובכמות מופחתת בחלקים הפנימיים. לכן בדיאטה דלת ניקל ממליצים החוקרים לבחור בדגנים לבנים כמו לחם לבן, פסטה לבנה, אורז לבן וכדו'.
אם נסתכל על רשימת המזונות העשירים בניקל נזהה שרובם חשובים לבריאות הכללית, והקליפות של מזונות אלו עשירות בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. העניין שמדובר באלרגיה לרכיב תזונתי, והבחירות התזונתיות מקבלות תפנית אחרת.
בנוסף לדיאטה מומלץ במצבי אנדומטריוזיס מלווה במעי רגיז, לשלב בתפריט היומי רכיבים תזונתיים מפחיתי דלקת כמו לדוגמה אומגה שלוש בתוסף, או באכילת דגים עשירים באומגה שלוש, אשר גדלים בבריכות או בכלובים בים, כך שנדע שאינם מכילים מתכות כבדות. הדגים המומלצים שמכילים כמות נאותה של אומגה 3: בורי, פורל, לברק וברמונדי.
בגלל מצוקת מערכת העיכול המתלווה לאנדומטריוזיס, מומלץ להוציא גם את הלקטוז בתפריט ולבחור במוצרי חלב דלי לקטוז.
תמיד, מומלץ להתאים את הדיאטה בצורה אישית על ידי דיאטנית קלינית, כדי לא להגיע לחוסרים תזונתיים.
מזונות שמכילים מעל 500 מק"ג/ק"ג ניקל
שקדים, חומוס, קקאו, רסק עגבניות, עדשים, שיבולת שועל, בוטנים, אגוזי מלך
מזונות שמכילים 500 מק"ג/ק"ג ניקל
ארטישוק, אספרגוס, כל סוגי השעועית, כרוב, כרובית, שעועית ירוקה, דגנים מלאים (לחם מלא, פיתה מלאה, קרקרים מקמח מלא, פסטה מלאה, קוסקוס מלא ועוד..), שמרים, מרגרינה, צדפות, תפו"א, אפונה, שזיפים, תרד, מנגולד, עגבניות.
מזונות שמכילים 200 מק"ג/ק"ג ניקל
מישמש, ברוקולי, תירס, לובסטר, בצל, אגס, צימוקים
מזונות שמכילים 100 מק"ג/ק"ג ניקל
גזר, תאנים, חסה, עלים ירוקים, עשבי תיבול, עלי בייבי, ליקוריץ, פטריות, דג פלייס, דג בקלה, טונה, סלמון, תה
מרגישים שאתם זקוקים לליווי אישי על מנת להצליח ולרדת במשקל ובהמשך לשמור עליו לאורך זמן?
לתאום פגישה איתי התקשרו כבר עכשיו: 052-2335502.
ד"ר ברוריה טל - טל הבריאות, המרכז לתזונה נכונה